Stekt panerad ost med stekt potatis och remouladsås

Det är mycket snack om dieter och minskning i vikt och vad som är nyttigt eller ej. Här kommer en rätt ifrån den mer okända HCHF-dieten (High Carbs, High Fat:-) eller som jag kallar den: Extra allt-dieten. Man kommer inte att gå ner i vikt men man kommer att njuta som en kung. Allvarligt talat så njut av denna rätt någon gång och snåla med kalorierna någon annan dag!

Denna rätt påminner mig om min studietid i min hemstad Göteborg och de kvällar som tillbringades på Gyllene Prag. Först och främst så skall det sägas att enligt menyn så skall denna rätt serveras med tartarsås men efter lite testande så har jag kommit fram till att den variant av remouladsås som jag brukar göra är den som är närmast den dom serverar på Gyllene Prag. Hur denna sås görs har jag redan bloggat om (se här för detaljer) så det tänker jag inte skriva om igen. Till denna fantastiska tjeckiska rätt gör sig naturligtvis en tjeckisk lager bäst som dryck. För den panerade osten behöver man:

  • ca 1 cm tjocka skivor av edamer (lika många skivor som personer)
  • 2 ägg (till 2-4 personer)
  • 1 dl vetemjöl
  • 2-3 dl ströbröd
  • Salt och peppar
  • Smör och rapsolja
  • Kokt potatis att steka

Till remouladsåsen (se länken ovan om hur man gör):

  • 1 dl pickles
  • 3 (riktiga) msk majonäs
  • 3 (riktiga) msk gräddfil
  • 1 tsk fransk senap
  • salt och peppar

Till servering:

  • Råkostsallad

Att laga detta är inte det minsta svårt om man väl har ostskivorna. Att skära en ost i jämtjocka skivor på ca 1 cm är inte så lätt som man tror. Enklast är det om  man har en trådskärare men om man inte har det så gäller det att leta reda på en kniv med både tunt och smalt blad. En kniv med för långt blad kommer att ”nypa fast” i osten och det blir svårt att få bra skivor. En annan ide är naturligtvis att be dom i ostdisken att fixa skivorna, men det gäller att se till att dom i ostdisken vet vad dom gör. Det har hänt att jag fått skivor som är bra mycket snedare än vad jag kan prestera själv.

Nåväl, efter man tillskansat sig bra skivor av edamer är det bara att dubbelpanera den. Vispa äggen i en flat bunke eller på en tallrik, blanda vetemjölet med ordentligt med salt och peppar på en annan tallrik och ha en del av ströbrödet i en större form.

_DSC1276

Rulla osten i mjölet och se till att det fäster över hela osten. Skaka av överflödigt mjöl och lägg osten i det vispade ägget. Se till att ostskivan verkligen blir täckt av ägg (det blir gärna fläckar av torrt mjöl på skivorna så var noggrann). Lägg över i ströbrödet och klappa in ströbröd runt om. Upprepa med resten av ostskivorna. Ställ in formen med osten i kylskåpet medan du fixar med resten.

Skär potatisen i mindre bitar och stek i en blandning av smör och rapsolja.

_DSC1278

Salta och peppar potatisen och låt den stå i ugnen medan du steker osten.

Hetta upp pannan med mer smör och olja. Stek osten på god värme i 2-3 minuter på varje sida till dom fått fin färg och börjat smälta.

_DSC1280

Servera med såsen, potatis och råkostsallad.

_DSC1281

Mumma!!!!

/Tobias

4 tankar om “Stekt panerad ost med stekt potatis och remouladsås

  1. Härligt att söka på panerad ost och så dyker du upp Tobias som en jultomte för en HCHF-fanatiker och gammal vän. Vi får se om jag följer receptet eller kör nåt eget. Funderar på Västerbottenost och fetaost istället för Edamer. Vad tror min herre om det?

    • Gött att se att du hittar hit Johannes:-)! Vad jag tror om västerbotten och feta? Stekt eller friterad feta (eller fetaliknande ost) är inte helt ovanligt i lite sydligare länder. Det är gott men skiljer sig en hel del ifrån ”vanlig” panerad ost. Jag tror det kan bli lite väl mycket sak om man kör västerbotten i såpass tjocka skivor, men fan vet…

  2. Underbart!! Osten bör vara ganska light så den inte flyter ut, typ 27-28% edamer, lite billigare ica/konsum-ost mao. 🙂 En sak jag gärna kan tillägga är ju pepparrot, går bra att riva ner i panneringen om man är lagd åt det hållet.

Lämna en kommentar