Hummerravioli

Jag sorterade lite i frysen och hittade en hummer som var kvar ifrån hummerfisket i höstas. Den hade förvarats bra och platsen behövs till annat så jag tänkte att jag får hitta på något med den. Dessutom så är det ju bara ca en månad kvar tills hummerpremiären drar igång så det kan kanske vara dags att börja lita efter recept för andra och då kan detta vara något värt att pröva. I det gänget som jag fiskar så är det rätt vanligt att man tycker om hummerfisket: ute med båten med grabbarna, kanske ta en öl och prata lite skit medan man drar burar etc. Men det är också rätt vanligt att man inte är så himla förtjust i själva hummern. Då kan också detta recept vara värt ett försök för att se om man kan väcka hummersmaken igen. Detta är ett rätt pyssligt recept så det kan vara bra att göra det som en social grej på någon parträskmiddag eller en kväll med fiskegänget, syjuntan eller liknande. Receptet blir på ca 30 ravioli och är man ett hungrigt par klämmer man i sig det. Äter man en trerätters räcker det nog till fler. För en hummer gör man av med ca halva pastadegen men jag tror att det är svårt att göra mindre mängd en den i receptet. Men man kan alltså dubbla mängden hummer och ricotta om man vill. Nåväl, man tager:

 • En hummer ca 600g
 • 200g ricotta
 • salt och vitpeppar

Pastadeg:

 • 320g mjöl (helst Tipo 00)
 • 4 små ägg (eller tre stora)
 • 0,5 tsk salt
 • ev någon tsk olivolja

”Sås”:

 • 150g champinjoner
 • 250 cl torrt vitt vin
 • 3-4 msk smör

Till serveringen:

 • Nyriven parmesanost
 • Citronzest

Rensa hummern och släkt köttet i små bitar.

Ta med även det lösa i huvudet, det har en väldigt god smak av hummer. Blanda med ricottan i en skål och smaka av med salt och vitpeppar.

Blanda ingredienserna till pastadegen och kavla ut (se hur man kan göra här). Lägg två utkavlade pasta remsor bredvid varandra på ett bakplåtspapper. Klicka ut ca en tesked med hummer-ricotta med jämna mellanrum.

Lägg över det andra pastaarket.

Tryck till runt fyllningen och försök få ut all luft runt fyllningen (är det mycket luft kvar i raviolin kan den spricka när man kokar den).

Jag hittade min uråldriga degrulle och skar med den mellan kuddarna.

Annars kan man skära med kniv eller pizza sliter men då får man inte så fin och krusig kant vilket naturligtvis är helt avgörande för smaken…

Koka upp en stor gryta med saltat vatten.

Skiva champinjonerna ganska smått.

Lägg dom i en panna ihop med vinet.

Lät det koka ihop tills det det nästan är helt torrt. Lägg i några smörklickar 3-4 matskedar och låte det smälta ner, smaka av med salt och peppar.

Koka raviolin i ca 3-4 minuter. Häll av dom i ett durkslag och lägg ner dom i pannan. Rör runt och blanda i en minut.

Lägg upp i djup talrik, strö över lite nyriven parmesanost och avsluta med lite citronzest (ger ett jättefin frisk citronsmak så fuska inte med det!!).

Hur gott som helst!!

/Tobias

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s