Förenklat Café de Paris-smör

En väl mörad och marmorerad köttbit är en av mina favoriträtter att äta. Till en riktigt bra köttbit gäller det att ha ett bra tillbehör. För att köttet skall komma till sin rätt är det viktigt att tillbehöret kompletterar, men inte dominerar, köttet. En kändis att ta till i detta fall är Café de Paris-smör. Det finns många olika varianter av hur detta smör skall tillverkas och jag tänkte ge en relativt enkel version av smöret. Det finns varianter där listan av ingredienser är lika lång som min arm men här är receptet rätt ordentligt nedkortat. Man tager:

  • 100g rumstempererat smör
  • 1 sardellfilé
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 msk kapris (små)
  • 2 msk finhackad gräslök
  • 2 msk finhackad persilja (helst slätbladig)
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk wochestershiresås
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk curry (indisk)

Tillagningen är inte svår. Det finns två sätt att göra på där det ena kräver mer disk och det andra mer handkraft. Metod 1 är att köra sardell, gräslök, persilja och kapris i en liten assisten tills det blir en smet. Metod två består i att hacka persilja och gräslök, pressa över vitlöksklyftan tillsätta kapris och sardellfilé och sedan hacka igenom det med en kniv 30-40 gånger tills det blivit en jämn smet.

_DSC6439

Blanda detta med resten av ingredienserna.

_DSC6441

Rör blanda in smeten ordentligt i det varma smöret med en sked eller gaffel.

_DSC6445

Lägg en bit plastfolie på bänken, lägg på smöret, rulla in smöret i folien och snurra ihop det till en korv.

_DSC6448

Lägg smörkorven i kylskåpet för att stelna i minst 30 minuter.

Servera till stekt kött (här på en bit t-benstek).

_DSC6455

Mumma!

/Tobias

Lämna en kommentar